Türkiye’de E-Ticaret Ziyaretlerinin Yüzde 99’u Alışverişle Sonuçlanmıyor

Aycrea Dijital Ajans E Ticaret

Dijital platformların geleneksel pazarlama mecralarının yerini almasıyla markalar için önemini hızla yükselten dijitalleşme, e-ticaret girişimlerinin pazardaki payını da yükseltiyor. Ancak son yapılan araştırmalar gösteriyor ki e-ticaret kanallarının artışına paralel olmayacak şekilde Türkiye’de e-ticaret sitelerine yapılan ziyaretlerin %99’u sadece ziyaretçi olarak kalıyor, alışverişe dönüşmüyor. Web site ziyaretlerinin satınalıma dönüş oranı ise yalnızca % 1.18. Yapılan reklam stratejileri tamamen trafiğe odaklanarak dönüşüm oranını arttırmak şeklinde olsa da her geçen gün yeni ziyaretçi elde etmenin de maliyeti yükseliyor. Bu açıdan markaların odaklanması gereken en önemli konu, elbette ki dönüşüm!

Insider‘ın Türkiye E-ticaret Ekosistemi, 2016 2. Çeyrek Raporu ise dönüşüm oranlarının arttırılmasına yönelik olarak alternatif çözümler arayan e-ticaret siteleri için satıştan önce ve satış sürecini daha verimli kullanabilmelerine yönelik önerilerde bulunuyor.

80 e-ticaret sitesinde toplamda 268 milyon 693 bin 177 oturumu inceleyen Insider raporu ilk olarak e-ticaret sitelerinin en fazla ziyaretçi gönderen değil en fazla müşteri gönderen trafik kaynaklarına yönelmesi gerektiği konusu üzerinde duruyor. Raporu incelediğimizde e-ticaret sitelerinde gerçekleşen oturumların %37’sinin organik arama, %72’sinin de arama motoru aracılığı ile gerçekleştiğini görüyoruz. Buna rağmen en fazla dönüşüm getiren kanal ise %174 ile gelir ortaklığı.

insider-e-ticaret-trafik

Cihazların trafik kaynakları üzerindeki etkisine baktığımızda e-ticaret sitelerinin ana trafik kaynağının %53,7 ile mobil olduğunu görüyoruz. Mobilin dönüşüm oranları da her geçen gün artış gösteriyor ancak 2016 yılının 2. çeyreği itibariyle %0,7 ile sınırlı. Cihaz türlerine göre dönüşüm oranlarına baktığımızda en yüksek oran %1,76 ile masaüstü (desktop). Web sitesi üzerineden yapılan tüm satınalmaların %85’inin masaüstünden gerçekleştiğini kaydeden rapor, mobil trafiğin ise ürün karşılaştırma amacıyla kullanıldığını ifade ediyor. Bu sonuç, bizlere gösteriyor ki; e-ticaret sitelerinin mobil uyumlu olması ve mobile entegre edilmesi elzem bir konu.

insider-e-ticaret-donusum

2016 yılının 2. çeyreği itibariyle rapor, e-ticaret müşterilerinin bir ürünü satın almadan önce dijital mağazaya ortalama 4,57 adet ziyaret gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. İlgili ziyaretlerin ne zaman ve hangi kaynaktan yapıldığının bilinmesi halinde ise doğru mesaj doğru yere iletileceğinden dönüşüm oranlarını arttırmak da mümkün olabilecektir. Örneğin TV reklamları sonrası kullanıcılar telefon veya tabletlerine yöneliyor. “Bu dönemlerde ana sayfanızı TV reklamındaki mesajı yansıtacak şekilde değiştirebildiğinizde kanallar arası kusursuz bir tecrübe sağlayabilir ve daha yüksek dönüşler alabilirsiniz” şeklinde öneride bulunuyor, rapor.

e-ticaret-sepet

 

Alışverişlerde ortalama sepet tutarı en yüksek cihaz tablet iken onu sırasıyla masaüstü ve mobil izliyor. Tabletlerin bu özelliğini avantaja çevirmek için örneğin e-ticaret sitenizde pratik bir dilek listesi oluşturmanız, ziyaretçilerin hoşlandıkları ürünleri bir yerde toplamasına ve alışverişini masaüstünde sonlandırmasını kolaylaştırabilir.

Rekabetin hız kazandığı e-ticaret sektöründe markaların hedef kitleleriyle iletişimlerini ve satışlarını arttırmak makro amaçlardan biri olmaya devam edecek. Ancak e-ticarette başarılı olmak için doğru verileri toplayıp, okuyup anlamlandırarak ve toplanan bu verileri etkin şekilde kullanarak, rekabet avantajı yaratmak, şirketlerin sürdürülebilirliğine fayda sağlayacaktır.

Raporun devamı için;

[slideshare id=65580894&doc=turkiyee-ticaretekosistemi2016ikinciceyrekraporu-160901083942&type=d]