Şimdi Instagram Reklam Arası Veriyoruz!

İletişim çalışmalarını dijitale taşıyarak marka bilinirliklerini arttırmak gibi mikro dönüşümler ya da doğrudan ürün/hizmet satışını gerçekleştirmek gibi makro dönüşümler elde etmeye çalışan markalar için önemli mecralardan bir tanesi, INSTAGRAM!

Ancak elit bir kitleyi barındıran ve “anı paylaşma, keşfetme ve ilham alma durağı” olan Instagram’ın reklamlar ile desteklenmiyor oluşu, markaların dijital mecra hedeflemesinde önemli bir dezavantaj olarak görülüyordu.

Facebook ile entegrasyonunu ticari altyapıyla birleştirerek yaklaşık 1,5 yıl önce ilk reklamlarını görücüye çıkaran ve bu geçen sürede de geliştirmelerine devam ederek etkileşim oranı en yüksek sosyal ağ olan Instagram, platformun verimliliğini arttıracak yenilikleri ile reklam ve satış beklentilerini de maksimuma çıkarmış durumda.

1

 

Güncel datalara göre aylık 300 milyon aktif kullanıcıya sahip olan ve günde 70 milyon fotoğraf, 2,5 milyar paylaşım beğenisinin olduğu mecrada aktif kullanıcıların Instagram’da geçirdiği süre, günde ortalama 20 dakika!

Rakamsal verilerle desteklenen yüksek etkileşimin ve kullanıcı yoğunluğunun olduğu mecrada dijital pazarlama bütçelerinin de bu kanala yönlendirilmesine yol açacağını söylemek çok yaratıcı bir tahmin olmayacaktır J

Instagram iletişim çalışmalarının markalara sunduğu faydaları kategorizelendirecek olursak;

  • Görsel markalaşma
  • Görsel farkındalık oluşturma
  • Markanın imajını ve algısını yükseltecek içerikler ile doğru insana ulaşma
  • Kullanıcı bilincine ve görsel hafızına ulaşma/yer edinme

Şuan için Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa, Avustralya, Almanya, Brezilya ve Japonya’da aktif olarak açık olan Instagram, 30 Eylül 2015 tarihinde Türkiye’ye de açılmış olacak.

Resim reklam, Video reklam ve Carousel reklam olmak üzere 3 farklı reklam modeli sunan Instgram reklamları, Power Editor panelinden verilebilecek.

Reklam hedefleme teklifleri için Facebook ile birlikte çalışan Instagram, reklam verenlerin kullanıcıların demografik özellikleri, ilgileri ve işletmelerin onlar hakkında sahip oldukları bilgilere göre hedefleme yapmasını sağlayacağından Instagram reklamları ile markalar spesifik hedefleme ile doğrudan hedef kitlelerine ulaşabilecekleri gibi marka algı ve farkındalıklarını da arttırabilecekler. Kullanıcılara daha ilgili reklamlar göstermek için geri dönüş mekanizmasını geliştirmek de yine Instagram’ın planları arasında.

3

Instagram, reklamları yalnızca kullanıcıların kaynaklarında göstermekle kalmıyor aynı zamanda eylem odaklı reklam modeli ile kullanıcının gördüğü reklam üzerinden bir websitesine üye olmak, ürün satın almak ya da bir uygulama indirmek gibi işlemleri yapabileceği bağlantılar da içeriyor. Yani, markaların reklamlarını ürün satışına (hizmet faaliyet alanı ve amacına göre değişiklik gösterebilir) dönüştürme potansiyelinin yükseleceğini söyleyebiliriz. Hatta öyle ki Emarketer‘in araştırmasına göre mobilde hızlı büyümesini sürdüren Instagram‘ın reklam gelirleri bu yıl sonunda 600 milyon dolara dayanacak.

2015’te 595 milyon dolar olması öngörülen Instagram’ın net mobil reklam gelirlerinin 2016’da 1,48 milyar dolar, 2017’de ise 2,81 milyar dolar olması bekleniyor. Instagram’ın gelirleri her ne kadar iştah kabartsa da 2015’te Facebook’un reklam gelirlerinin sadece yüzde 5’ini oluşturacak. 2017’de ise bu oran yüzde 14’e kadar çıkacak.

2

Markalar için önemli dijital pazarlama kanallarından biri olan/olacak ve 2015 – 2016 sonunda Google ve Twitter’ın gerisinde kalması beklenen Instagram’ın 2017’de her ikisini de küçük farklarla geride bırakacağını öngörebiliriz.